Centrální senzibilizace (CS)

01.06.2019 17:23

Centrální senzibilizace je neurofyziologický termín pro zvýšenou reaktivitu nociceptivních neuronů na jejich normální vstupy a/nebo nábor odpovědi na normálně podprahové vstupy. Centrální senzibilizace není synonymem pro nociplastickou bolest. ISAP

Týká se zesílení bolesti mechanismů centrálního nervového systému, vyskytuje se nezávisle na periferním poranění nebo zánětu.

Tento fenomén je spojený s několika lékařskými diagnózami, včetně bolestí po rakovině, bolestí zad, osteoartritidy, whiplash a fibromyalgie. CS zahrnuje zesílení nervové signalizace v centrálním nervovém systému, které vede ke zvýšené citlivosti na bolest. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28851012/

"Všechno začne mnohem více dávat smysl, když pochopíte jak funguje váš systém bolesti - že bolest je silně regulována mozkem."

Centrální v tomto kontextu, se odkazuje na centrální nervový systém, který zahrnuje mozek a nervy míchy. Tento systém reguluje, jak vaše tělo reaguje na signály těla.

Senzibilizace je postupná změna v tom, jak vaše tělo reaguje na určitou látku nebo podněty. V imunitním systému má senzibilizace za následek alergii. V centrální nervové soustavě se výsledek nazývá citlivost.

Pozor senzitivita - citlivost neznamená přecitlivělost - sentimentalitu!!!

"Centrální" označuje centrální nervový systém a "senzibilizace" znamená, že se stává mimořádně citlivou.
Alergie a senzibilizaci buď máte, nebo ne, ale nemusí jít nezbytně o celoživotní stav. Například, nemusíte mít problém s lékem, když ho poprvé vezmete, ale příště můžete mít alergickou reakci. Totéž může platit o jídle - můžete pít mléko celý život bez potíží a ve dvaceti letech najednou se u vás objeví nesnášenlivost na laktózu.

Vlivem řady faktorů se může stát, že po opakovaném vystavení organismu běžných, jinak neškodných vnějších vlivů (alergenů), které představují běžné cizorodé látky, na chemicko-molekulární úrovni bílkovinné povahy, dochází v organismu k přecitlivělé reakci obranného systému organismu (imunitního systému). Při této přehnané přecitlivělé reakci se v těle aktivuje a probíhá řetězcová kaskáda imunitních reakcí, která je doprovázena vyplavením řady látek (tzv. mediátorový koktejl). Hovoří se o alergické reakci, která zasahuje celý organismus a jejími pozorovatelnými vnějšími projevy, které mohou vyústit až do poškození funkce nebo struktury postižených tkání, jsou např. ucpání nosu, svědění očí, resp. kůže, kýchavá rýma, zúžení dýchacích cest, potíže s dýcháním, otoky, atd. https://www.lekarnickekapky.cz/leky/aktuality/alergie.html

Při centrální senzibilizaci se celý centrální nervový systém stává senzitivnější vůči určitým podnětům. Centrální senzibilizaci je klíčový mechanismus fibromyalgie. Vysvětluje mnoho příznaků těchto nemocí, včetně způsobu, jakým tělo a mozek zesilují signály bolesti.

Bolest sama o sobě často mění způsob fungování centrálního nervového systému, takže pacient se stává citlivějším a dostává větší bolest s menší provokací. O existenci centrální senzibilizace není pochyb. Zatím se nevím, proč se rozvinou u některých lidí diagnózy, které spadají pod syndromy centrální senzitivizace, roli hraje genetika a patrně životní prostředí a stres. Také neexistují žádná jasná kritéria pro diagnostiku CS.

Chronická bolest často přežije své původní příčiny, v průběhu času se zhorší a žije si svůj vlastní záhadný život. Existuje stále více důkazů, že během let neléčená bolest nakonec přepíše centrální nervový systém, což způsobuje patologické změny mozku a míše, a tyto zase způsobují větší bolest. Ještě více je znepokojivé, že dlouhotrvající bolest poškodí části mozku, včetně těch, které se účastní kognitivních funkcí. Kronika bolesti, Melanie Thernstrom.

Jedním ze způsobů jak porozumět centrální senzibilizaci je to, že způsobuje ,,halucinace´´ bolesti: falešné vnímání, ale místo toho, abyste viděli ještěrky na stěnách cítíte bolest, která je nepřiměřená ke stimulu. Bolest je naprosto osobní a interní zkušeností a neexistuje žádný dobrý způsob, jak ověřit validitu vaší bolesti. Nikdo nemůže vědět jak moc vás to bolí. „Halucinace“ je jen metafora, nikoli doslovné vysvětlení. Problém je příliš reálný a fyzický. Metafora halucinací je vhodná v tom smyslu, že halucinace mohou být způsobeny skutečnými neurologickými problémy, nikoliv imaginací nebo hypochondrií. Když cítíte větší bolest, než dává smysl, znamená to, že samotný nervový systém je poškozen. Toto může vlastně představovat celý oddělený typ bolesti, odlišný od neuropatické bolesti.

I když senzibilizace není specifická pro žádný typ bolesti (nociceptivní, neuropatickou, nociplastickou), zůstává charakteristickým znakem nociplastických bolestivých stavů.

Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/nociplasticka-bolest/
I když senzibilizace není specifická pro žádný typ bolesti (nociceptivní, neuropatickou, nociplastickou), zůstává charakteristickým znakem nociplastických bolestivých stavů.

Fibromyalgie - prototyp nociplastického bolestivého stavu

fibromyalgik.webnode.cz/news/nociplasticka-bolest/

Jednou z věcí, která se může stát, je, že signály bolesti přenášené periferními nervy z kůže, svalů, kloubů nebo vnitřních orgánů do míchy se mohou zesílit, což bolest zhoršuje. Dlouhodobá aktivace tělesných drah bolesti může vést také ke změnám v mozku a míše. Podle starého způsobu myšlení byly dráhy bolesti v těle uspořádány jako telefonní ústředna s pevnými sadami drátů (nervů), které spojovaly naše periferní orgány a tkáně s míchou, a dalšími nervy, které spojovaly míchu s mozkem a také se vracely dolů opačným směrem. "Předpokládalo se, že se jedná o neměnný, pevný a stabilní systém," říká Arendt-Nielsen. "Nyní však víme, že tyto neuronové sítě se mohou při trvalých vstupech do systému reorganizovat a způsobit zvýšený nárůst signálu bolesti, a tím generovat silnější bolest." Nervy v mozku a míše, tedy v centrálním nervovém systému, mohou být nadměrně dráždivé, což znamená, že drobné ranky a oděrky se stávají mučivými a dokonce i nebolestivé podněty, jako je kartáčování vlasů nebo dotyk kůže mohou vyvolat bolest. "Je to jako alergická reakce v systému bolesti," říká Arendt-Nielsen. Tato "centrální senzibilizace" se může také šířit. "Jedním z rysů, které vidíme u mnoha pacientů s chronickou bolestí, je, že mají tuto generalizovanou přecitlivělost na bolest. Mohou mít osteoartrózu a bolest v koleni, ale pokud kvantitativně zhodnotíme citlivost systému bolesti, mají nižší spodní práh bolesti v celém těle," říká Arendt-Nielsen. "Tato reorganizace systému bolesti je důvodem, proč je léčba chronické bolesti obtížná a tradiční analgetika nejsou účinná - a proč je výzkum bolesti tak důležitý pro objevení nových způsobů, jak tuto reorganizaci bolesti modulovat." Může také pomoci vysvětlit, proč se u tolika lidí s chronickou bolestí následně objevuje více těchto stavů. Více než 200 milionů lidí na celém světě trpí chronickými překrývajícími se bolestivými stavy, tedy souborem bolestivých poruch, které se často vyskytují u stejného pacienta.

Clauw přirovnává prožívání bolesti k hluku, který vydává elektrická kytara; aby byl hlasitější, můžete buď silněji brnkat na struny, nebo zesílit zesilovač. V této analogii představují struny periferní nervy, které přenášejí smyslové informace z našich orgánů a tkání, a zesilovač mozek a míchu. Pacient s popáleninami třetího stupně má struny rozezvučené extrémně silně, zatímco u člověka s fibromyalgií - dlouhodobým onemocněním, které způsobuje bolest po celém těle - je zesilovač nastaven příliš hlasitě. "Mohou mít bolest, aniž by se na struny muselo brnkat," říká Clauw. Centrální senzibilizace je jedním ze způsobů, jak zesílit zesilovač. Může být spuštěna intenzivní, opakovanou a trvalou aktivací nervů, které přenášejí signály bolesti - například v důsledku vážného zranění nebo dlouhodobé infekce. Vrozené nastavení zesilovače se u lidí může také lišit. Ne u každého, kdo trpí chronickou bolestí, se jich objeví více, ale zdá se, že jsou obzvláště časté u žen, a postižené osoby také často trpí stavy, které nesouvisejí s bolestí, jako jsou poruchy spánku a nálady a únava. Některé z těchto rozdílů mezi muži a ženami mohou být způsobeny rozdíly v imunitním systému, přičemž ženy jsou také náchylnější k autoimunitním onemocněním. Imunitní buňky vyvolávají zánět, který může vyvolat bolest. Pohlavní hormony, jako jsou estrogen a testosteron, mohou bolest dále zhoršovat nebo tlumit, podle toho, kde a v jakém množství se uvolňují. K těmto základním nastavením zesilovače se přidávají události, které se vám přihodí během života. Chronická bolest je častější u lidí, kteří v dětství zažili hodně operačních zákroků nebo citového či fyzického strádání.
Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/news/lidem-s-chronickou-bolesti-se-nedostava-naleziteho-respektu-a-odpovidajici-zdravotni-pece/

 

Nociplastická bolest (bolest vznikající v důsledku změněného zpracování smyslových signálů)

Více zde: https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/bolest/

I nejjasnější lokalizace bolesti v jedné oblasti může ve skutečnosti pocházet ze vzdálené. Odkaz na bolest znamená existenci konvergence vstupů uvnitř míchy. To vede k nezbytnému zapojení do centrálních nervových obvodů v nejjednodušších periferních poruchách. Což vede k možnosti, že základní porucha je zcela centrální…

Centrální senzibilizace se projevuje: 

  • Lehký dotek je pro vás bolestivý.
  • Vadí vám jasné nebo blikající světlo, hlasitý, pronikavý nebo opakovaný zvuk , silné pachy a chemikálie, teplo, zima nebo obojí, některé tkaniny nesnesete na kůži.

Reakce na podněty se může lišit intenzitou od člověka k člověku. Může také stoupat a klesat spolu s dalšími příznaky.

Reakce na podnět:
Bolest hlavy, nevolnost, závrať, podráždění, bolest, smyslové přetížení, panika, zmatek. Všeobecný nárůst symptomů, kdy je reakce vázána na nemoc.

Dosud neexistuje přesvědčivá metoda, jak přesně stanovit přítomnost CS u lidí,

ačkoli se k posouzení dynamické modulace nociceptivních signálů používá kvantitativní senzorické testování (QST), které může naznačovat přítomnost CS. Kvantitativní senzorické testování zahrnuje testy prahu bolesti, časové sumarizace (měřítko "wind-up" nebo zesílení bolesti při delší nociceptivní expozici) a podmíněné modulace bolesti (říká se, že kvantifikuje účinnost endogenní inhibice bolesti).Ačkoli QST umožňuje komplexní posouzení profilů citlivosti na bolest, často vyžaduje odborné školení, nákladné laboratorní vybavení a zátěž pro pacienta, což omezuje jeho použití v klinických podmínkách. Pragmatickou alternativou hodnocení CS v klinikách by byly dotazníky, které by umožnily rychlé a pohodlné hodnocení s nízkými náklady. Aby však tyto dotazníky mohly sloužit tomuto účelu, musely by prokázat přijatelné asociace se známými měřítky CS, aby vykazovaly dostatečnou konstruktovou validitu. V současné době však žádný z dotazníků, ani jejich kombinace nedokáží prokázat CS.
journals.lww.com/pain/Abstract/2023/06000/Do__central_sensitization__questionnaires_reflect.4.aspx

Fibromyalgie spadá do ,,balíčku´´ stavů, které spojuje centrální senzibilizace

fibromyalgik.webnode.cz/news/syndromy-centralni-citlivosti-css/

Centrální senzibilizace je považována mnoha odborníky za klíčový mechanismus fibromyalgie, stojí za mnoha příznaky tohoto onemocnění, je spojená se silnějším vnímáním bolesti. 
Způsobuje jí zánět fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgie-je-zanetlive-onemocneni/,

dysbalance neurotransmiterů fibromyalgik.webnode.cz/news/dysbalance-neurotransmiteru-u-fm/,

osa HPA (hypotalamus-hypofýza-nadledviny) https://fibromyalgik.webnode.cz/nov…/souvisejici-onemocneni/

dysfunkce v autonomním nervovém systému (ANS), mozek neumí rozeznat, zda jde člověku o život, nebo jestli se ocitl ve stresové situaci. Proto spouští reakci „bojuj nebo uteč“. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/proc-fibromyalgici-maji-…/.
https://www.verywellhealth.com/central-sensitization-715859

U pacientů, kteří vykazují vysokou míru centrální senzibilizace (CS) před operací je vyšší riziko špatného výsledku operace, a proto vyžadují přístupy ke zmírnění centrální senzibilizace (léčba shora dolů)

Ti, kteří se vyznačují CS, která je primárně centrální a relativně nezávislá na periferních příčinách nebudou mít prospěch z chirurgické intervence zaměřené na periferní příčiny. Je také důležité zdůraznit, že existují další faktory, jako je například katastrofizace bolesti u úzkostných jedinců, které v interakci s CS rozhodují o tom, zda bude pooperační výsledek pozitivní, či nikoli. Přítomnost CS by neměla bránit poskytovatelům zdravotní péče v hledání a případné léčbě periferních dysfunkcí v kontextu multifaktoriálního modelu onemocnění, který zohledňuje jak periferní, tak centrální složky.

Bohužel se mnoho lékařů na celém světě stále zaměřuje na léčbu pouze periferních příčin CS, místo aby se drželi multifaktoriálního modelu onemocnění

Proto je pro klinické lékaře zásadní mít na paměti, že nociplastická bolest ze své definice znamená, že nociceptivní vstup z periferních struktur není dominantním mechanismem, který je základem bolestivého prožitku, a neměl by proto být hlavním cílem léčby u pacientů s převažující nociplastickou složkou.

Dosavadní farmakologické i nefarmakologické strategie nemají velký vliv na rysy CS

Antikonvulziva mohou být účinná u některých pacientů při tlumení bolesti u stavů spojených s CS. Pravděpodobně roli hraje přítomnost a velikost centrální senzibilizace.

Opioidy mohou krátkodobě (tj. 7-5 h po podání léku) snižovat CS, ale jejich dlouhodobé užívání (tj. po dobu několika měsíců) může vést ke zvýšené CS a související hyperalgezii. Současné poznatky tedy nepodporují používání opioidů k léčbě CS a naznačují, že dlouhodobé užívání opioidů by mohlo zhoršit stav pacientů s prokázanou centrální senzibilizací.

CS mohou snížit i nefarmakologické intervence jako je rehabilitace, psychoterapie a změna stravování.

https://www.thelancet.com/journals/lanrhe/article/PIIS2665-9913(21)00032-1/fulltext

Problém je jak málo zdravotnických pracovníků ví o centrální senzibilizaci, neurologii a volí nevhodnou léčbu, což může problém ještě zhoršit

Je důležité integrovat neurologické aspekty do léčby. S tragickou ironií jsou nejpravděpodobnějšími oběťmi nejzranitelnější a zoufalí pacienti, pacienti, kteří prochází terapeutickým mlýnkem, jejich naděje vedou přímo do rukou nejintenzivnějších terapeutů. Ujistěte se, že každý odborník kterému se svěříte do rukou má povědomí o fenoménu CS. A začněte používat toto kritérium pro posuzování kvality služeb - pokud váš lékař nebo terapeut neví co je to centrální senzibilizace raději jděte jinam. 

Léky, které působí na centrální nervový systém jsou potenciálně možností léčby závažné dysfunkce systému bolesti. Nejlepší místo pro hledání vhodného lékaře je v klinice bolesti - pokud máte vážnou chronickou bolest, měli byste se na centrum pro léčbu bolesti obrátit již dnes. 

Vzhledem k tomu, že u FM je klíčovým prvkem zapojení CNS, je nadměrná nervová senzibilizace (neboli „centrální senzibilizace“ ) považována za hlavní patofyziologickou změnu, což znamená, že CNS interpretuje neškodné podněty jako bolestivé (fibromyalgiky bolí celé tělo, přestože s jejich tělem není fyzicky nic špatného). Tento princip byl prokázán zvýšenou odezvou CNS na stimulaci a sníženou podmíněnou modulací bolesti (CPM). CPM je nervový proces senzitizační modulace, který zahrnuje aktivaci specifických neurotransmiterů včetně serotoninu a noradrenalinu. Léky, které modulují hladiny těchto neurotransmiterů v CNS, tak mají potenciál zlepšit CPM a snížit centrální senzibilizaci. I další neurotransmitery mohou přispívat k centrální senzibilizaci, tudíž se používají léky, které je ovlivňují. https://fibromyalgik.webnode.cz/…/soucasna-a-vznikajici-fa…/

Některé výzkumy naznačují, že TENS může mít uklidňující účinek na centrální nervový systém (CNS). Ústředním rysem fibromyalgie je centrální senzibilizace, takže cokoli, co CNS uklidní může pomoci. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/elektrolecba/

K centrální senzibilizaci přispívá také nevhodné složení jídelníčku. Úprava stravy snižuje bolest a ostatní příznaky FM. 

https://fibromyalgik.webnode.cz/…/zivot-s-fibromyal…/strava/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19647151/

https://www.semanticscholar.org/…/ffa76ebcaa0985d7e23f488c0…

Vaším úkolem je vyhnout se bolesti, minimalizovat zhoršení, dát nervové soustavě šanci pomalu se „uklidnit“. Opakovaně ukázat nervovému systému, že se nic nestane, když se budete pohybovat a postupně pohyb navyšovat. Jde o určitou rekalibraci.

Nutné je být laskavý ke svému nervovému systému, vyhýbat se všemu co dělá váš život stresující. Pokud si váš mozek myslí, že jste v bezpečí, bolest klesá. Nalezení „životní rovnováhy“ je základem uzdravení. Špatná kvalita spánku může zvyšovat senzibilizaci, zhoršuje bolesti. 

https://www.painscience.com/artic…/central-sensitization.php

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.

Sdílením článků zvyšujete povědomí o FM.