Převzetí kontroly nad fibromyalgií

01.10.2021 18:59
 

Autor: Caroline Williams

Dr. Eric L. Matteson, profesor medicíny na Mayo Clinic College of Medicine and Science v Rochesteru v Minnesotě v rozhovoru v roce 2018 uvedl: "Myslím, že většina lékařů o fibromyalgii ví i když jí mnozí stále nevěří. Dokonce i mezi lékaři, kteří uznávají vědecké poznatky a existenci fibromyalgie panuje nedostatek porozumění což jim brání v tom, aby o ní účinně komunikovali se svými pacienty." Jeho komentář poukazuje na hlavní problém osob trpících fibromyalgií a lidí, kteří je léčí. Chybí nám dobré a jasné informace o tomto onemocnění. Potřebujeme informace, které jsou snadno srozumitelné a sdělitelné, a informace, které mohou být užitečné pro lidi s tímto onemocněním, aby si mohli sami pomoci.

Nedostatek základních biologických znalostí o tomto onemocnění je příčinou zející propasti mezi zkušeností nemocných s fibromyalgií a neschopností ostatních lidí porozumět tomuto onemocnění zvenčí. Tento nedostatek porozumění může vytvářet odmítavý postoj k osobám s fibromyalgií.

Často první věc, kterou mi nový klient řekne ať už má diagnózu nebo ne je, že mu nikdo nevěří a nechápe jak se necítí dobře a jak moc je mu špatně. To je obzvláště nepříjemné, protože víme, že nepochopení nebo nedůvěra je prvním krokem k podkopání něčího duševního zdraví, a naopak je nesmírnou úlevou, když jsme správně vyslechnuti a naše osobní zkušenost je potvrzena.

 
Když vaše příznaky nejsou způsobeny fibromyalgií

Nedostatečné porozumění také způsobuje, že se lidem s jinými nemocemi nebo příznaky říká, že mají "jen fibromyalgii", i když jejich příznaky neodpovídají fibromyalgickému vzorci.

Víme například, že fibromyalgie způsobuje bolesti nervů a náhodné pohybové bolesti, které se projevují bodáním, mravenčením, brněním nebo ostrými pocity. Nicméně necitlivost a slabost nohou je jasným příznakem tlaku na nervy ze strukturální příčiny často v dolní části zad v bederní oblasti, kde nervy pro nohy opouštějí míchu. Znepokojující je, že se setkávám s lidmi, kteří nejsou léčeni, vyšetřováni ani podrobeni žádnému snímkování, protože se předpokládá, že vše co nyní pociťují je jen fibromyalgie. Potřebujeme, aby lékařská profese jako celek lépe porozuměla fibromyalgii, jinak je fibromyalgie jen nálepka, která se přidává k jakémukoli příznaku, jemuž lékař nerozumí.

Jaký je tedy náš další krok, abychom tomu napomohli?

Informovaný pacient s fibromyalgií

Většina lidí, se kterými jsem se setkala a kteří fibromyalgií trpí již delší dobu je velmi dobře informována. Zjistili si co nejvíce informací a většinou se snažili změnit svůj životní styl. Magazíny o fibromyalgii shromažďují užitečné rady speciálně pro osoby trpící fibromyalgií a užitečné jsou i některé zdravotní webové stránky. Je velmi pravděpodobné, že o tomto onemocnění víte více než váš lékař a vsadila bych se, že o tom, jak se cítíte, a o běžných příznacích fibromyalgie víte více než většina lékařů.

U mnoha nemocí umožňuje lékařská diagnóza přístup k užitečným informacím nebo léčbě, ale když vám diagnostikují fibromyalgii můžete se cítit spíše jako by vám dali nálepku, která říká "vzdáváme se" nebo že jste "nevyléčitelní". Není divu, že se mnoho pacientů cítí frustrováno.

Jaké informace chceme?

Ne všechny informace jsou užitečné. Odmítavý postoj k fibromyalgii může být vyjádřen v komentářích, jako je "je to jen proto, že jste příliš vystresovaný" nebo "musíte jen více odpočívat". To nejsou informace. Tyto jednohubky jsou pouze osobní názory. Utvrzují zjednodušené názory na fibromyalgii, místo aby se hlouběji zabývaly její biologií. Ještě horší však je, že se zdá, že svalují vinu nebo odpovědnost na osobu s tímto onemocněním. Nikdo neobviňuje člověka se sennou rýmou, že ji má, přestože příčiny senné rýmy jsou stejně neviditelné jako příčiny fibromyalgie!

Přicházejí nové výzkumy

Naštěstí se vědecké komunity snaží najít řešení chronické bolesti a stavů, jako je fibromyalgie a objevily mnoho informací. Objevují se nové poznatky a některé užitečné nápady, ale pro pacienty zatím nejsou snadno dostupné. Musí si je samy vyhledat na webech, které se fibromyalgii věnují.

Změna lékařského myšlení vyžaduje čas a v současné době jsou tyto nové poznatky často ignorovány ve prospěch zastaralého pohledu na tělo. Pokud někteří lékaři mají dobré znalosti o nových poznatcích o bolesti stále jim brání příliš málo času na to, aby je sdělili svým pacientům.

Součástí těchto výzkumů jsou i nové informace o chemii mozku. Máme spoustu důkazů o tom, že chemie mozku je u fibromyalgie narušena, ale jen málo rad od našich lékařů, co bychom mohli sami udělat pro její zlepšení. Máme tedy mezeru mezi vědeckým výzkumem a obecnými znalostmi o fibromyalgii a to jak pro lékaře, tak pro jejich pacienty.

Fibromyalgie je složitá a věřím, že odpovědí na fibromyalgii je podívat se na tento stav z několika hledisek. V budoucnu si představuji systém podpory lidí s fibromyalgií podobně jako je tomu u onemocnění, jako je cukrovka, kde v současné době existují specializované zdravotní sestry, poradenství, informace a specializovaný výzkum.

Níže uvádím krátký úryvek z nové knihy o fibromyalgii a jsem si vědoma toho, že sama o sobě neosvětlí celý stav fibromyalgie. Doufám však, že ukáže, že věda má k dispozici spoustu výzkumů, které vysvětlují mnohé zkušenosti, které se nám stávají.

....

Chci se s vámi podělit o krátký příběh z výzkumu bolesti, který ilustruje společnou souvislost mezi bolestivými událostmi, chronickou bolestí a glutamátem. (Možná by bylo užitečné vědět, že glutamát je přirozená chemická látka, která se při fibromyalgii zvyšuje v mozku). Zkoumat, jak může bolest v těle vznikat, a najít léky, které by ji zmírnily není příliš snadné. Vědci obvykle musí začít tím, že vytvoří nějakou bolest u výzkumného zvířete, obvykle potkana. To, že se k výzkumu bolesti používají hlavně zvířata je bohužel problém.

Jedním ze způsobů, jak vyvolat dočasnou bolest je vstříknout do svalu nohy 1% kyselý fyziologický roztok. To je mírně bolestivé, ale nezpůsobuje to žádné skutečné poškození samotných svalových tkání. Bolest pak odezní, protože tělo fyziologický roztok přirozeně vstřebá. Říkám vám to proto, že se spustí neobvyklý biologický mechanismus, pokud se potkanovi podají dvě injekce do stejného svalu s odstupem několika dní. Nemělo by to způsobit nic neobvyklého, protože potkan je vždy dobře aklimatizován na postupy a lehce anestetizován, takže by neměl nic očekávat ani se bát. Při první injekci se potkanovi nestane nic "neobvyklého", pouze pocítí nepříjemné pocity v daném svalu. Když je však zvířeti podána druhá injekce, vědci vidí, že dochází k uvolňování glutamátu jak v míše, tak v mozku. U potkana se pak vyvine zvýšená a dlouhodobá citlivost na bolest v jiných částech těla. Tomuto jevu se říká svalová hyperalgezie. Tento účinek lze vyvolat také u lidí injekčním podáním výtažků z chilli pod kůži nebo stimulací kůže elektrickými impulsy, takže se stane bolestivou a citlivou. Svaly indukovaná hyperalgezie je standardní metoda používaná v laboratořích k testování léků proti bolesti a ke zkoumání přenosových cest bolesti.

Co je hyperalgezie?

- Hyperalgezie znamená, že se tělo stává citlivějším na bolest.

- Hyperalgezie je druh neuropatické bolesti, což znamená, že je způsobena spíše změnami v samotném nervovém systému než poškozením těla (jako je tomu u poranění svalu nebo kosti).

- Hyperalgezii mohou vyvolat chemické látky v těle, ale může k ní dojít i bez zjevné fyzické příčiny.

Proč by tělo potkana reagovalo tímto způsobem? Nezdá se logické, aby se v reakci na nepoškozující injekci vytvořila dlouhodobá přecitlivělost na bolest. Zdá se však, že centrální nervový systém se z první injekce něco naučil a když je podána druhá injekce, tělo reaguje silněji a nepřizpůsobivěji.

Stejně jako imunitní systém se i nervový systém může "učit" z předchozích událostí. Dříve jsme si mysleli, že nervový a imunitní systém jsou zcela oddělené, ale nyní je známo, že spolu velmi úzce spolupracují. Nervový systém reaguje na druhé vystavení bolesti odlišně. V případě potkana, kterému je podána druhá injekce, tedy jeho nervový systém vytváří příznaky, aby přiměl tělo uhnout od něčeho, co je vnímáno jako nebezpečné.

. . . . .

Již z tohoto malého příkladu je patrné, že naše prožívání bolesti není jednoduché a že ani není "celé v hlavě"!

Cílem mé knihy je nabídnout vysvětlení, ujištění (že si rozhodně nic nevymýšlíte) a přírodní nástroje, které používám na své vlastní klinice, aby pomohly zvrátit stav fibromyalgie.

Kniha Taking Control of Fibromyalgia: Follow Science on a Natural Path to Health (Ovládnutí fibromyalgie: následování vědy na přirozené cestě ke zdraví) od autorky Caroline Williams je k dostání na Amazonu od 15. srpna. Caroline je akupunkturistkou již dvacet let a vede zdravotní praxi v Suffolku ve Velké Británii. [Kniha obsahuje více než 150 odkazů na lékařské práce.]

ukfibromyalgia.com/blog/taking-control-of-fibromyalgia
 
Další informace o glutamátu:
2/3 diagnostikovaných fibromyalgiků má ve skutečnosti jinou diagnózu

 

Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.