30-40 % lidí s hypotyreózou má souběžnou fibromyalgii

04.03.2023 08:06

Fibromyalgie je stav primární chronické bolesti v nejméně 4 z 5 oblastí těla. Významně narušuje každodenní činnosti (práci, školu, domácí povinnosti, cvičení nebo spánek) a kvůli nedostatečné léčbě a přijetí pacienti emočně strádají. Běžně se vyskytuje u pacientů s autoimunitním onemocněním a titr některých autoprotilátek je u fibromyalgiků ve srovnání se zdravými kontrolami zvýšený.

Autoimunitní onemocnění štítné žlázy je jedním z nejčastějších imunitně podmíněných onemocnění charakterizovaných existencí autoprotilátek, jako jsou protilátky proti tyreoidální peroxidáze (TPOAb) a protilátky proti tyreoglobulinu (TgAb).

Onemocnění štítné žlázy a fibromyalgie jsou často vyskytující zdravotní stavy, které se rádi k sobě přidružují a navzájem se ovlivňují

Mají mnoho společných příznaků, zejména hypotyreóza (snížená funkce štítné žlázy).

Nejčastěji se jedná o Hashimotovu chorobu, což je typ autoimunitní hypotyreózy, při které autoprotilátky (protilátky proti sobě samému) poškozují tkáň štítné žlázy.

Téměř u všech lidí s Hashimotovým onemocněním štítné žlázy jsou přítomny protilátky proti tyreoperoxidáze (TPOAb).

Pacienti s FM vykazují vyšší prevalenci pozitivity TPOAb ve srovnání s běžnou populací. Jejich přítomnost je vyšším rizikem pro FM ve srovnání s protilátkami proti tyreoglobulinu (TgAb).

U pacientů s Hashimotovou tyreoiditidou s FM nebo bez ní vykazuje skóre FIQ (dotazník dopadu fibromyalgie) silnou pozitivní korelaci s hodnotami TPOAb. fibromyalgik.webnode.cz/news/fibromyalgia-impact-questionaire-fiq-/

Fibromyalgii mají častěji ti, kteří žijí s onemocněním štítné žlázy delší dobu, mají nadváhu a pozitivní protilátky proti tyreoperoxidáze (TPOAb).

Tyto protilátky se vyskytují také u některých zdravých lidí, zejména u žen. Ve skutečnosti lze autoprotilátky proti štítné žláze v séru zjistit až u 25 % žen starších 60 let a autoimunitní hypotyreóza je 8-9 krát častější u žen, přičemž tato nerovnováha se s věkem zvyšuje.

Mezi příznaky hypotyreózy patří:

Stěhovavé bolesti svalů a kloubů, artritida

Záškuby nebo křeče obličeje, kolem úst, krku, paží, nohou, chodidel nebo břicha

Brnění a mravenčení prstů, končetin a rtů

Chladová intolerance, zimomřivost a studené končetiny

Spavost, únava, slabost, nedostatek energie

Chronická zácpa, nadýmání, zpomalený metabolismus, přibývání na váze a snadnější ukládání tuku

Bledá, suchá a hrubá kůže, může se olupovat v šupinkách nebo svědit

Špatná kvalita nehtů a vlasů (jsou hrubé, lámou se a vypadávají)

Pocity těžkého a neohrabaného jazyka, otoky obličeje, očí nebo může docházet k jejich vysychání

Pomalý srdeční tep, nízký krevní tlak, zvětšení štítné žlázy (struma)

Potíže s koncentrací a pamětí, snížené libido, deprese, úzkost, bipolární porucha

Silná menstruační období i neplodnost

Existuje řada podobných příznaků hypotyreózy a fibromyalgie, stejně jako některé, které jsou častější u jednoho onemocnění než u druhého

Příznaky, které jsou velmi časté u lidí s hypotyreózou nebo fibromyalgií:
  • Únava, vyčerpání a neosvěžující spánek

  • Bolesti těla (bolesti svalů a kloubů)

  • Kognitivní problémy, často označované jako "mozková mlha"

  • Deprese a úzkost

Příznaky častější u hypotyreózy:
  • Přibývání na váze

  • Řídnutí vlasů

  • Zácpa

  • Suchá kůže

  • Menstruační nepravidelnost

Příznaky častější u fibromyalgie:
  • Bolesti hlavy

  • Parestézie (abnormální pocity, jako je brnění končetin)

  • Svalové křeče

  • Kognitivní problémy

Někteří vědci se domnívají, že příznaky, o kterých se předpokládá, že ukazují na fibromyalgii, mohou být ve skutečnosti příznaky související s hypotyreózou.

Hypotyreóza i fibromyalgie mohou být chybně diagnostikovány

fibromyalgik.webnode.cz/news/mylna-diagnostika/
fibromyalgik.webnode.cz/news/mam-ci-nemam-fibromyalgii/

Hypotyreóza

Lékař obvykle zjistí zpomalení srdečního tepu a četné změny laboratorních nálezů v krvi a další chorobné nálezy. Řada z nich, například zvýšený cholesterol, vede k podezření na celkovou arteriosklerózu a nemocní jsou někdy dlouhou dobu léčeni právě pro tuto chorobu.
Diagnostika hypotyreózy často začíná testem TSH, i když někteří odborníci se domnívají, že normální TSH nestačí k vyloučení onemocnění štítné žlázy, zejména u těch, kteří mají v rodinné anamnéze autoimunitní onemocnění štítné žlázy (jako je Hashimotova tyreoiditida nebo Gravesova choroba).
K vytvoření úplnějšího obrazu o stavu štítné žlázy mohou být nařízeny další diagnostické testy, včetně volného T4, celkového a volného T3 a testů na protilátky proti štítné žláze.
U osob s normální funkcí štítné žlázy a chronickou autoimunitní tyreoiditidou lze mít podezření na subklinickou hypotyreózu, pokud jsou přítomny příznaky bolesti svalů, které mohou být způsobeny poškozením svalů způsobeným autoimunitním zánětem. Subklinická hypotyreóza je charakterizována zvýšenou hodnotou tyreostimulačního hormonu (TSH) a hodnotou periferních hormonů (FT4, event. FT3) v referenčních mezích.

Fibromyalgie

Diagnóza fibromyalgie je především klinická diagnóza založená na příznacích bolesti, únavy a kognitivních problémů. fibromyalgik.webnode.cz/news/diagnosticka-kriteria-2016/
Vzhledem k tomu, že nedostatečně léčená hypotyreóza může způsobovat velmi podobné příznaky, může být náročné zjistit, zda osoba splňuje kritéria pro fibromyalgii.
Bez vyšetření a vyloučení, že se nejedná o onemocnění štítné žlázy by nemělo dojít k diagnostice fibromyalgie. V případě, že při léčbě onemocnění štítné žlázy některé zdravotní potíže zůstanou začíná se pátrat dál.
Během vyšetření možné fibromyalgie se obvykle provádí vyšetření funkce štítné žlázy. Pokud se zjistí autoimunitní hypotyreóza, je rozumné nejprve léčit pouze stav štítné žlázy a sledovat, zda bolest ustoupí. Pokud již osoba užívá substituční léčbu štítné žlázy a má příznaky fibromyalgie, měla by být cílem optimální kontrola před stanovením diagnózy.

I když jste v minulosti měli normální testy štítné žlázy, pokud se příznaky fibromyalgie zhoršují nebo nereagují na léčbu měl by váš lékař testy štítné žlázy zopakovat, zvláště u fibromyalgiček po menopauze.

Diferenciální diagnózy

Aby se situace ještě více zkomplikovala příznaky podobné fibromyalgii a hypotyreóze mají i další onemocnění. Tyto další možné diagnózy mohou způsobit, že tyto dva stavy jsou méně zřejmé a jejich identifikace je náročná, možná dokonce maskují vzplanutí fibromyalgie s hypotyreózou a naopak.

K dalším diagnózám, které mohou přicházet v úvahu, patří např:

anémie
deprese a/nebo úzkost
nedostatek vitaminu D
onemocnění ledvin
onemocnění jater
infekce (např. mononukleóza, borelióza a další)
spánková apnoe
hormonální potíže
jiná autoimunitní onemocnění (např. lupus)

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/

Život s těmito stavy

Hypotyreóza je velmi dobře léčitelná. I když na fibromyalgii žádné léky nejsou, její symptomy lze mírnit. Kromě užívání všech doporučených léků můžete udělat některé věci, které vám pomohou co nejlépe žít s oběma stavy.

Cvičení

Únava spojená s onemocněním štítné žlázy i fibromyalgií vám sice může bránit v chuti cvičit, ale pohyb má mnoho výhod.
Cvičení při onemocnění štítné žlázy může zvýšit hladinu energie, zlepšit náladu a u těch, kteří bojují s přibýváním na váze, nakopnout metabolismus. Je však třeba brát v potaz, že cvičení s fibromyalgií může být trochu složitější. I když mírné cvičení bývá prospěšné, u některých lidí dochází po cvičení k výraznému zhoršení únavy spojené s fibromyalgií, která byla označena jako nevolnost po námaze (PEM). Je důležité znát své tělo, každý člověk je jiný. Vedení denního deníku pohybových návyků a úrovně energie vám může pomoci určit vhodnou míru aktivity.

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/rehabilitace/cviceni/

Snižte stres

Zvládání stresu je důležité pro každého, obzvláště pro lidi s těmito dvěma onemocněními. Nejenže život s onemocněním štítné žlázy i fibromyalgie zvyšují každodenní úroveň stresu, zvýšený stres může jejich příznaky ještě zhoršit.
Protože některé stresory nelze odstranit (např. primární chronickou bolest), začínají se vědci zabývat způsoby, jak mohou lidé rozvíjet emoční odolnost, což je schopnost vyrovnat se s nepřízní osudu. V současné době existuje řada integrativních lékařských center, která nabízejí trénink psychické odolnosti pro lidi, kteří se vyrovnávají s chronickými zdravotními potížemi.
https://fibromyalgik.webnode.cz/novinky/lecba-fibromyalgie/psychika/relaxace/

www.hrnews.cz/lidske-zdroje/rozvoj-id-2698897/7-kroku-jak-zvysit-svou-emocni-a-psychickou-odolnost-id-3016899

Lepší spánek

Obě onemocnění běžně způsobují problémy se spánkem, jako je nespavost a noční pocení. Nekvalitní spánek má výrazný vliv na příznaky onemocnění štítné žlázy i fibromyalgie.
K odhalení a zvládání spánkových poruch se doporučuje navštívit Centru pro léčbu spánku, dodržování spánkové hygieny, úprava lůžka.

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/spanek/

Zlepšete svůj jídelníček

Zdravá strava je rozumná pro každého, ale některé potraviny, které jsou obvykle považovány za zdravé, mohou mít na štítnou žlázu vliv.
www.drmax.cz/clanky/stitna-zlaza-jeji-funkce-a-onemocneni
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/strava/

Léčba

Endokrinologové doporučují léčení štítné žlázy, přestože testy TSH vycházení v normálu.
Charles Lapp, M.D., Internista v Charlotte, NC: Mnoho mých pacientů s fibromyalgií má všechny příznaky hypotyreózy a při vyšetření štítné žlázy jim vycházejí normální hodnoty. Po podání malých dávek léků pro léčbu štítné žlázy se cítí mnohem lépe. www.fmnetnews.com/free-articles/article-samples/out-of-control

Zjištění zda pacient trpí současně i fibromyalgií je důležité

Fibromyalgie může narušovat hodnocení specifické pro danou nemoc, má větší dopad na globální hodnocení než jakýkoliv jiný latentní faktor. Kromě dopadu na celkovou kvalitu života je uznání FM jako komorbidního stavu důležité z důvodů vhodné a dostatečné léčby. Pacienti s oběma stavy mají závažnější příznaky a zhoršenou funkčnost. Primární zdravotní stav vyžaduje jinou léčbu než FM. Léčba primárního stavu může negativně ovlivňovat fibromyalgii. Nediagnostikovaná FM může být lékařem i pacientem špatně interpretována jako nedostatečná léčba primárního onemocnění a zkresluje výsledky studií a výzkumů.
www.researchgate.net/publication/288530200_Concomitant_fibromyalgia_in_patients_with_rheumatoid_arthritis
onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/ejp.1252

www.verywellhealth.com/the-thyroid-fibromyalgia-connection-3231681
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34369360/

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/pribuzna-onemocneni/hypotyreoza/

fibromyalgik.webnode.cz/news/nove-studie-odhaluji-priciny-fibromyalgie-davaji-nadeji-na-zmenu-/

Článek má pouze informativní charakter, nenahrazuje lékařskou péči. Léčbu vždy konzultujte s lékařem.
Sdílením článků zvyšujete povědomí nejen o FM.