správná výživa je klíčem ke každodennímu zdraví a vitalitě

 

Vhodně sestavený jídelníček patří k základním pilířům léčby FM a je i prevencí před vzplanutím jiných onemocnění

 
Je doporučováno vyloučit prozánětlivé potraviny, fruktozu, fruktan, laktózu, sorbitol, aspartam, MSG a sacharózu.
 
 

Lékařský výzkum začíná zaměřovat svůj objektiv na vliv výživy na chronické bolestivé stavy, jako je fibromyalgie se zajímavými a optimistickými zprávami. Rostoucí počet vědeckých studií ukázal, že výběr jídel může ovlivnit intenzitu bolesti a snížit potenciální výskyt vzplanutí. Některé důkazy prokázaly, že "stravovací návyky u žen s FM mohou zásadně ovlivnit klinický průběh onemocnění" a že pacienti, kteří konzumují rostlinnou stravu bohatou na antioxidanty, vykazují klinické zlepšení jejich symptomů. www.integrativepainscienceinstitute.com/fibromyalgia-research-new-hope/

Hubnutí s FM fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/vaha/

Pacienty s FM trápí hned několik gastropotíží, které se projevují např. nevolností, nechutenstvím, bolestmi břicha, refluxem, plynatostí, nadýmáním, zácpou, průjmy, zvracením, pomalým trávením, dysfunkcí střev. Většinu ne-li všech těchto potíže se lze zbavit vyřazením problematických potravin.

Stravování s vyloučením potravin s vysokým obsahem FODMAP 

je vyvážená terapie pro pacienty s fibromyalgickým syndromem s nutričními a symptomatickými přínosy.  Přispívá u FM ke snižování hmotnosti, závažnosti symptomů a vede ke zlepšení celkového zdravotního stavu. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/

 

Fibromyalgici mají nízkou hladinu serotoninu, ten ovlivňuje lidské emoce a náladu, paměť, spánek, bolesti hlavy ale i bolest obecně, motorické funkce, žilní systém, gastrointestinální systém, chuť k jídlu, byl diskutován i vliv na imunitu organizmu. Vhodné jsou potraviny bohaté na Trp-Tryptofan  

fibromyalgik.webnode.cz/news/serotonin-5-ht/

  • Výzkumy u FM opakovaně potvrdily nízké hladiny serotoninu (5-hydroxytryptamin, 5-HT),
  • 5-HT se syntetizuje z esenciální aminokyseliny 1-tryptofan (Trp),
  • přítomnost neabsorbovaných molekul ve střevě, především fruktosy, snižuje absorpci Trp,
  • nízká absorpce Trp snižuje biologickou dostupnost Trp,
  • nízké hladiny Trp snižují biosyntézu 5-HT,
  • nízké hladiny 5-HT způsobují příznaky FM.

Tryptofan se nachází: drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage.

Tryptofan je také důležitý pro tvorbu melatoninu (hormon podílející se na regulaci tzv. cirkadiálních rytmů) a nikotinamidu. Studie ukazují, že podávání tryptofanu vede ke zlepšení nálady i zlepšení poruch spánku při depresích. Tvorba serotoninu je závislá na podílu bílkovin a sacharidů ve stravě. Ve studiích na zvířatech se ukazuje, že pro zvýšení hladiny tryptofanu je prospěšná strava bohatší na sacharidy a chudší na bílkoviny. Z bílkovinných potravin je na tryptofan bohaté krůtí maso a ryby. Velmi zajímavý je vztah mezi hladinou serotoninu a chutěmi na sladké. Chutě na sladké, zejména silné nutkání na sladké (tzv. carving, bažení) se objevují v situacích silného emočního vypětí nebo u obézních jedinců, kteří udávají „hlad po sacharidech“. Uvedené souvislosti vycházejí z faktu, že tryptofan prostupuje snáze hematoencefalickou bariérou v případě, že potravina obsahující tryptofan je konzumována společně se sacharidy. Nedostatek serotoninu může být vedle jeho nedostatečného příjmu potravou způsoben i jeho špatným vstřebáváním. Většinou je to zdravotní problém starších lidí, ale postiženi mohou být i mladší jedinci s nemocemi trávicího ústrojí nebo s fruktózovou malabsorpcí. Fruktózová malabsorpce je porucha látkové výměny charakterizovaná neschopností dostatečně vstřebávat v tenkém střevě monosacharid fruktózu. U části pacientů se nemoc projevuje křečemi v břiše, plynatostí nebo průjmy, u části nemocných je projevem deprese. Důvodem případného výskytu depresí je, že současně s fruktózou dochází k poruchám vstřebávání tryptofanu.

https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Mnozstvi-a-kvalita-stravy-maji-znacny-vliv-na-cinnost-mozku__s10012x10564.html

ct24.ceskatelevize.cz/svet/1455386-strava-bohata-na-tryptofan-ma-pomoci-proti-depresim

 

Pro všechny pacienty s FM se mimo jiné doporučuje vyloučit fruktózu jelikož jde o vysoce reaktivní cukr, dále fruktany a inuliny. Fruktany jsou obsažné v pšenici, ječmenu a žitu, dále ale také v cibuli, česneku, cizrně, zelí nebo v artyčocích.

 
70% pacientů s FM trápí syndrom dráždivého tračníku (IBS) 

fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/syndrom-drazdiveho-tracniku/

Výzkum ukazuje, že přibližně 30 až 40 % zdravých jedinců a lidí se syndromem dráždivého střeva netoleruje fruktózu

https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fruktozova-malabsorpce/

Potraviny, které bývají špatně snášeny při fruktózové malabsorpci:

ovoce, sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, švestky atd.), ovocné šťávy, kompoty, marmelády, med, nektar z agáve, brukvovitá a cibulová zelenina, kysané zelí, pivo, syrová strava a strava bohatá na vlákninu, čistá krystalická fruktóza, glukózofruktózové nebo fruktózoglukózové sirupy a zpracované potraviny obsahující přidané cukry. Dále se ze stravy doporučuje vyloučit sorbit (sladidlo) a někdy i oligosacharidy jako stachyóza (čočka, fazole), verbaskóza nebo inulin (kořen čekanky, cibule), které nejsou fyziologicky resorbovány a mohou zhoršit potíže z fruktózové malabsorbce.

Jak dobře člověk toleruje ovocný cukr nebo laktózu, jak tráví tuky nebo zda má v útrobách Helicobacter pylori – to a řadu dalších věcí umí odhalit dechové testy

 

Strava u FM

Dieta pro Fibromyalgiky

01.02.2012 19:56
O výživě a stravování pro fibromyalgické pacienty toho bylo popsáno velmi málo. Výzkum dosud neprokázal žádné konkrétní potraviny ovlivňující fibromyalgii, pozitivně nebo negativně. Zdravá strava je důležitá pro krocení fibromyalgie (FMS) nebo chronický únavový syndrom (CFS, nebo ME / CFS ). I když...
Záznamy: 22 - 22 ze 22
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8
Mnoho bylin a koření obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět např. kurkuma, bobkový list, skořice

https://www.medicalnewstoday.com/articles/315386.php

Nezdravé potraviny způsobují atrofii (degeneraci) mozku
 
Potravinová aditiva vyvolávají chronický zánět ve střevě! 

https://histaminovakasulka.com/2015/02/28/potravinova-aditiva-bezne-pritomna-i-v-lecich-a-doplncich-mohou-vyvolat-chronicky-zanet-ve-streve/

Zánět vyvolávají nasycené a trans tuky, rafinované škroby, potraviny s přídavkem cukru 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868080/

6 prozánětlivých potravin, které byste neměli jíst

Tyto výživové tipy vám mohou pomoci snížit potíže u FM:

Eliminovat potenciální potravinové alergeny, včetně mléka a mléčných výrobků, pšenice (lepek), kukuřice, sója, konzervační látky, potravinářské přídatné látky. Jíst antioxidační potraviny, včetně ovoce (např. borůvky, třešně, a rajčata), a zeleniny (např. kapusta, špenát, a papriky). Vyhnout se rafinovaným potravinám, jako jsou bílý chleba, těstoviny a cukr. Méně červeného masa. Více libového, ryb, luštěnin. Použití zdravé jedlé oleje, jako je například olivový olej a rostlinný olej. Snížení nebo odstranění trans mastných kyselin v komerčním pečivu, jako jsou sušenky, suchary, koláče, smažené pokrmy a margarín. Vyhněte se alkoholu, tabáku a kofeinu, a mezním potravinám, které mají vysoký obsah cukru, soli a tuku. Vyhýbejte se potravinám s přísadami jako glutamát sodný (MSG). Pijte 6-8 sklenic filtrované vody denně. www.umm.edu/altmed/articles/fibromyalgia-000061.htm