správná výživa je klíčem ke každodennímu zdraví a vitalitě
Vhodně sestavený jídelníček patří k základním pilířům léčby FM a je i prevencí před vzplanutím jiných onemocnění
Je doporučováno vyloučit prozánětlivé potraviny, fruktozu, fruktan, laktózu, sorbitol, aspartam, MSG a sacharózu.
Lékařský výzkum začíná zaměřovat svůj objektiv na vliv výživy na chronické bolestivé stavy, jako je fibromyalgie se zajímavými a optimistickými zprávami. Rostoucí počet vědeckých studií ukázal, že výběr jídel může ovlivnit intenzitu bolesti a snížit potenciální výskyt vzplanutí. Některé důkazy prokázaly, že "stravovací návyky u žen s FM mohou zásadně ovlivnit klinický průběh onemocnění" a že pacienti, kteří konzumují rostlinnou stravu bohatou na antioxidanty, vykazují klinické zlepšení jejich symptomů. www.integrativepainscienceinstitute.com/fibromyalgia-research-new-hope/
Hubnutí s FM fibromyalgik.webnode.cz/novinky/zivot-s-fibromyalgii/vaha/
Pacienty s FM trápí hned několik gastropotíží, které se projevují např. nevolností, nechutenstvím, bolestmi břicha, refluxem, plynatostí, nadýmáním, zácpou, průjmy, zvracením, pomalým trávením, dysfunkcí střev. Většinu ne-li všech těchto potíže se lze zbavit vyřazením problematických potravin.
Stravování s vyloučením potravin s vysokým obsahem FODMAP
je vyvážená terapie pro pacienty s fibromyalgickým syndromem s nutričními a symptomatickými přínosy. Přispívá u FM ke snižování hmotnosti, závažnosti symptomů a vede ke zlepšení celkového zdravotního stavu. https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fodmap/
Fibromyalgici mají nízkou hladinu serotoninu, ten ovlivňuje lidské emoce a náladu, paměť, spánek, bolesti hlavy ale i bolest obecně, motorické funkce, žilní systém, gastrointestinální systém, chuť k jídlu, byl diskutován i vliv na imunitu organizmu. Vhodné jsou potraviny bohaté na Trp-Tryptofan
- Výzkumy u FM opakovaně potvrdily nízké hladiny serotoninu (5-hydroxytryptamin, 5-HT),
- 5-HT se syntetizuje z esenciální aminokyseliny 1-tryptofan (Trp),
- přítomnost neabsorbovaných molekul ve střevě, především fruktosy, snižuje absorpci Trp,
- nízká absorpce Trp snižuje biologickou dostupnost Trp,
- nízké hladiny Trp snižují biosyntézu 5-HT,
- nízké hladiny 5-HT způsobují příznaky FM.
Tryptofan se nachází: drůbeží maso, sardinky, losos, čerstvý tuňák, ořechy, semena, chřest, mungo fazole, ananas, špenát, banány, sýry tofu a cottage.
Tryptofan je také důležitý pro tvorbu melatoninu (hormon podílející se na regulaci tzv. cirkadiálních rytmů) a nikotinamidu. Studie ukazují, že podávání tryptofanu vede ke zlepšení nálady i zlepšení poruch spánku při depresích. Tvorba serotoninu je závislá na podílu bílkovin a sacharidů ve stravě. Ve studiích na zvířatech se ukazuje, že pro zvýšení hladiny tryptofanu je prospěšná strava bohatší na sacharidy a chudší na bílkoviny. Z bílkovinných potravin je na tryptofan bohaté krůtí maso a ryby. Velmi zajímavý je vztah mezi hladinou serotoninu a chutěmi na sladké. Chutě na sladké, zejména silné nutkání na sladké (tzv. carving, bažení) se objevují v situacích silného emočního vypětí nebo u obézních jedinců, kteří udávají „hlad po sacharidech“. Uvedené souvislosti vycházejí z faktu, že tryptofan prostupuje snáze hematoencefalickou bariérou v případě, že potravina obsahující tryptofan je konzumována společně se sacharidy. Nedostatek serotoninu může být vedle jeho nedostatečného příjmu potravou způsoben i jeho špatným vstřebáváním. Většinou je to zdravotní problém starších lidí, ale postiženi mohou být i mladší jedinci s nemocemi trávicího ústrojí nebo s fruktózovou malabsorpcí. Fruktózová malabsorpce je porucha látkové výměny charakterizovaná neschopností dostatečně vstřebávat v tenkém střevě monosacharid fruktózu. U části pacientů se nemoc projevuje křečemi v břiše, plynatostí nebo průjmy, u části nemocných je projevem deprese. Důvodem případného výskytu depresí je, že současně s fruktózou dochází k poruchám vstřebávání tryptofanu.
ct24.ceskatelevize.cz/svet/1455386-strava-bohata-na-tryptofan-ma-pomoci-proti-depresim
Pro všechny pacienty s FM se mimo jiné doporučuje vyloučit fruktózu jelikož jde o vysoce reaktivní cukr, dále fruktany a inuliny. Fruktany jsou obsažné v pšenici, ječmenu a žitu, dále ale také v cibuli, česneku, cizrně, zelí nebo v artyčocích.
70% pacientů s FM trápí syndrom dráždivého tračníku (IBS)
fibromyalgik.webnode.cz/novinky/souvisejici-onemocneni/drazdivy-tracnik/syndrom-drazdiveho-tracniku/
Výzkum ukazuje, že přibližně 30 až 40 % zdravých jedinců a lidí se syndromem dráždivého střeva netoleruje fruktózu
https://fibromyalgik.webnode.cz/news/fruktozova-malabsorpce/
Potraviny, které bývají špatně snášeny při fruktózové malabsorpci:
ovoce, sušené ovoce (rozinky, datle, fíky, meruňky, švestky atd.), ovocné šťávy, kompoty, marmelády, med, nektar z agáve, brukvovitá a cibulová zelenina, kysané zelí, pivo, syrová strava a strava bohatá na vlákninu, čistá krystalická fruktóza, glukózofruktózové nebo fruktózoglukózové sirupy a zpracované potraviny obsahující přidané cukry. Dále se ze stravy doporučuje vyloučit sorbit (sladidlo) a někdy i oligosacharidy jako stachyóza (čočka, fazole), verbaskóza nebo inulin (kořen čekanky, cibule), které nejsou fyziologicky resorbovány a mohou zhoršit potíže z fruktózové malabsorbce.
Jak dobře člověk toleruje ovocný cukr nebo laktózu, jak tráví tuky nebo zda má v útrobách Helicobacter pylori – to a řadu dalších věcí umí odhalit dechové testy
Strava u FM
Vyhněte se cukru
03.05.2020 18:23Fruktózová malabsorpce
01.04.2020 21:11Protizánětlivá strava
05.09.2019 03:12Mnoho bylin a koření obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět např. kurkuma, bobkový list, skořice
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315386.php
Nezdravé potraviny způsobují atrofii (degeneraci) mozku
Potravinová aditiva vyvolávají chronický zánět ve střevě!
Zánět vyvolávají nasycené a trans tuky, rafinované škroby, potraviny s přídavkem cukru
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868080/
6 prozánětlivých potravin, které byste neměli jíst
Tyto výživové tipy vám mohou pomoci snížit potíže u FM:
Eliminovat potenciální potravinové alergeny, včetně mléka a mléčných výrobků, pšenice (lepek), kukuřice, sója, konzervační látky, potravinářské přídatné látky. Jíst antioxidační potraviny, včetně ovoce (např. borůvky, třešně, a rajčata), a zeleniny (např. kapusta, špenát, a papriky). Vyhnout se rafinovaným potravinám, jako jsou bílý chleba, těstoviny a cukr. Méně červeného masa. Více libového, ryb, luštěnin. Použití zdravé jedlé oleje, jako je například olivový olej a rostlinný olej. Snížení nebo odstranění trans mastných kyselin v komerčním pečivu, jako jsou sušenky, suchary, koláče, smažené pokrmy a margarín. Vyhněte se alkoholu, tabáku a kofeinu, a mezním potravinám, které mají vysoký obsah cukru, soli a tuku. Vyhýbejte se potravinám s přísadami jako glutamát sodný (MSG). Pijte 6-8 sklenic filtrované vody denně. www.umm.edu/altmed/articles/fibromyalgia-000061.htm